Ga er maar aan staan. Een mooi initiatief: meer natuur. Maar ook met zes huizen, om het te betalen. Vlak naast de Linge. Er wordt al jarten aan gewerkt. Het beleid is deels verouderd en sowieso aan verandering onderhevig. Kortom: een verslag van de inspraak rond een concreet initiatief in de Linge-uiterwaarden bij Buurmalsen.
Natuurontwikkeling versus zorgen uit de buurt
Aan het begin van de oordeelsvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van 13 mei stond het plan voor Landgoed Lingedijk centraal. Initiatiefnemers Jens Smits en Eline Hendriks presenteerden hun visie op een 10 hectare groot terrein in de uiterwaarden bij Buurmalsen. Hun doel: de voormalige fruitboomgaard omvormen tot natuur, gefinancierd door de bouw van zes schuurwoningen. Buurtbewoners reageren kritisch: zij voelen zich niet gehoord en vrezen voor aantasting van het landschap.
Nieuwe natuur en duurzame schuurwoningen
Het plangebied bestaat uit voormalige landbouwgrond. Een groot deel was jarenlang fruitboomgaard, een kleiner stuk werd gebruikt als maisakker. Deze gronden willen de initiatiefnemers omvormen tot natuur, met onder andere rietmoeras, nat bos en glanshaverhooilanden. “Waar wij dan ook graag de focus op zouden willen leggen is dat we een fruitboomgaard vol met pesticiden en met weinig biodiversiteit willen gaan omvormen tot nieuwe gebiedseigen natuur.” Om dit financieel mogelijk te maken, worden zes schuurwoningen gebouwd. Eén daarvan, een beheerderswoning, is bedoeld voor henzelf.
Reactie uit de buurt
Het buurtcollectief ‘Uiterwaarden Villa Vrij’ kwam eveneens aan het woord. Woordvoerder Van Heteren stelde dat er nauwelijks tot geen participatie is geweest: “Er is anderhalf jaar geleden een participatieavond geweest met vage beelden. We zijn ons een hoedje geschrokken.” Een latere poging tot een gesprek liep uit op een confrontatie: de ontwikkelaar eindigde volgens hem met de woorden ‘I’ll see you in court’.
Maar Van Heteren riep tegelijk op tot een hernieuwd gesprek: “Het is een uniek stukje grond, er is zeker wat van te maken. Wat dat betreft gunnen we jullie echt wel een succes. Maar we moeten er een parel van maken en niet de lelijke kralenketting die er nu ligt.”
Vereniging Lingelandschap
Cathrijn Haubrich van de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap riep de raad op niet met de plannen in te stemmen. Zij stelde voor om een zo snel mogelijk een nieuwe visie op landgoederen te ontwikkelen.
Sowieso zijn de villa’s volgens haar te hoog en passen ze niet in het landschap. “De provinciale Omgevingsverordening vraagt juist om karakteristieke streekarchitectuur. Bovendien zijn wij van mening dat bouwen in de uiterwaard niet meer zou moeten kunnen.”
Raadsdebat
Raadsleden kregen kort de ruimte om vragen te stellen. Het was niet meer dan het begin van de politieke discussie over Landgoed Lingedijk. Later op de avond volgde een oordeelsvormend debat waarin raadsleden hun standpunten met elkaar konden delen. Daarover later meer.
Geef een reactie