Afgelopen maandag was ik aanwezig op een “Inspiratiedag over Zorgzame Gemeenschappen” Op een van de gepresenteerde slides stond de vraag: Hoe kunnen technologie of de woonomgeving ouderen ondersteunen om langer thuis te blijven wonen?

Bezoek van robot Zora

Begin dit jaar bracht Zora een bezoek aan het Klokhuis. Zora, gepresenteerd als een vriendelijke ‘zij’, is ontworpen als begeleidster van activiteiten en gezelschapsrobot. Tijdens de kennismaking vroeg zij met haar blikkerige en monotome stem: “Heeft een boom takken?” Twee verbaasde ouderen wisselden een blik uit, alsof ze zich afvroegen: waar ben ik beland? Bij het juiste antwoord reageerde Zora juichend en applaudisserend, als een stadion vol publiek. “Ze is wel goed voor je ego”, zei iemand geamuseerd. Een aanwezige vertelde dat ze zelf een vergelijkbare robot had geprobeerd. “Hij vertelde me om 12 uur dat ik een broodje moest eten. Maar terugpraten? Dat kon niet. Geen enkele reactie of interactie. Ik werd er opstandig van!”

“Hoe duurzaam is technologie zonder menselijke maat?”

Op de website van Zora staat dat ze “duurzaam deel wil uitmaken van de samenleving”. Maar hoe duurzaam is technologie zonder menselijke maat?

“Voorspelbare route niet inspirerend”

Een dorpsgenoot vroeg zich onlangs af hoe er nieuw leven geblazen kan worden in een wandelgroepje van ouderen. “De scheve stoeptegels, smalle trottoirs en de voorspelbare route naar het voetbalveld zijn niet erg inspirerend” merkte ze op. Ze gaat aan het groepje voorleggen of ze het leuk zouden vinden om af en toe in Mariënwaerdt te wandelen. Ik bood aan om ze dan met de BOSbus naar de bestemming te brengen.”Een soort dropping” grapte ik.

“Stadsverwarmers”

Op de socials van burgemeester Schouten van Rotterdam las ik over “stadsverwarmers”: Rotterdammers die elkaar helpen en samenkomen. Wat een originele duiding, dacht ik. Het maakt duidelijk wat Zora niet kan vervangen: oprechte aandacht en belangstelling. Zij kan applaus geven, maar het is de betrokkenheid van “dorpsverwarmers” die het verschil maken.

Joanne Bredero


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *