Het gaat niet goed met de verbouwing van het oude gemeentehuis van Lingewaal in Asperen. De sloop in het gebouw is begonnen. Er is veel overlast in de aangrenzende Vrouwe Elburgstraat. Bewoners voelen zich niet gehoord.
Het oude stadhuis van Lingewaal was niet meer nodig in de nieuwe gemeente West Betuwe. De villa is verkocht en blijft behouden, de later aangebouwde kantoorruimtes zullen worden verbouwd tot koopappartementen. De aannemer is inmiddels begonnen met sloopwerkzaamheden.
Kruip door sluip door
Het oude gemeentehuis is op twee manieren bereikbaar. De eerste optie is kruip door sluip door over de smalle Vrouwe Elburgstraat. Zwaar bouwverkeer kan er eigenlijk nauwelijks verantwoord doorheen; je hoeft geen specialist te zijn om dat te zien. De tweede optie is door de historische entree van de villa; de oude poort over de oprijlaan langs het monumentale bos. Deze is voor zware vrachtwagens onmogelijk.
Zwaar vrachtverkeer door de straat
Zwaar vrachtverkeer met bouwmateriaal of sloopafval worstelt zich nu dus door de Vrouwe Elburgstraat. Het past net tussen de strak aan één kant geparkeerde auto’s en een smalle stoep waarop kinderen spelen.
De straat uitdraaien naar de even smalle Nieuwstraat of het parkeerterrein bij het gemeentehuis is nog lastiger. Als iemand de auto wat ruim geparkeerd heeft loopt het spaak; de vrachtwagens kunnen de draai dan niet maken. Dan sta je vast met je vrachtwagen.
In het bestemmingsplan is er geen aandacht voor. Niets over verkeersoverlast tijdens de bouw; niets over het effect van trillingen op de oude huizen. De gemeente en de aannemer wijzen naar elkaar. Omwonenden voelen zich niet gezien en niet gehoord. Ze maken zich grote zorgen. En uiteindelijk maken bewoners en aannemer elkaar het leven zuur. Chagrijn alom. Hoe kan dat nou?
Eén zienswijze op het bestemmingsplan
Het bestemmingsplan voor de verbouw van het oude gemeentehuis is vastgesteld in mei 2023. Op het bestemmingsplan is één zienswijze ingediend, mede namens bewoners van de Vrouwe Elburgstraat. De tekst daarvan hebben we niet, wel de samenvatting van de gemeente. Daarin staat onder meer dat er volgens de bewoners “Verkeersstromen ontstaan die de capaciteit van de Vrouwe Elburgstraat te boven gaan.”
Het bestemmingsplan wordt daarop een beetje aangepast. Maar er gebeurt niets aan het zwaar bouwverkeer in de straat. Omwonenden stappen vervolgens naar de onafhankelijke Commissie van Bezwaarschriften. En die stuurt ze met een kluit naar het riet.
Onafhankelijke bezwarencommissie biedt geen soelaas.
En die Commissie stuurt ze met een kluit naar het riet. De omwonenden wezen de commissie op zwaar bouwverkeer door de straat met alle gevolgen van dien; op het feit dat er een extra bouwlaag zou komen op het huidige kantoorgebouw. Hun huizen en directe woonomgeving zijn daar niet op berekend. Het wordt onveilig, er kunnen scheuren in muren of zelfs verzakkingen ontstaan.
Maar de extra bouwlaag ging (om andere redenen) niet door en toen vond de Commissie dat er helemaal geen probleem meer was met zwaar bouwverkeer. Films hierboven laten anders zien.
Conclusie: zo kan het gebeuren
Laten we even alles op een rijtje zetten.
De gemeente heeft de zienswijze over het vrachtverkeer ontvangen. Ze heeft de bezwaren gehoord. Het bestemmingsplan is op basis van de zienswijze aangepast, maar niet op het gebied van zwaar bouwverkeer in een te smalle straat. De Commissie voor Bezwaarschriften stelt vervolgens dat er geen extra bouwlaag komt. Dat is het argument om het bezwaar van de bewoners te verwerpen. Daarop is de verbouwvergunning voor het oude raadhuis verleend. En let op: de gemeente heeft dan formeel geen rol meer.
De initiatiefnemer kan aan het werk en is verder verantwoordelijk voor het werk en de communicatie daarover. Er moet dan zwaar bouwverkeer door de Vrouwe Elburgstraat want dat kan nu eenmaal niet door de poort.
En let op: de overlast en de risico’s zijn nu ineens het probleem van de aannemer en de omwonenden geworden.
De aannemer heeft kan met vrachtwagens alleen door de Vrouwe Elburgstraat. In zijn woorden: “die is volgens de gemeente geschikt voor aan- en afvoer. Maar vaak laten we materiaal afzetten achter Het Paard en brengen we het zelf naar het gebouw.” Hij kan dus alle bouwverkeer door de Vrouwe Elburg laten komen, maar doet zijn best om met kleiner materieel, steekkarretjes, busjes, toch zoveel mogelijk stromen door de poort te laten gaan. Dat kan niet met alles en zeker niet met slooppuin.
De omwonenden blijven met een naar gevoel zitten. Het bouwverkeer kan eigenlijk niet met goed fatsoen door hun straat. Iedereen kon dat lang van tevoren zien aankomen. Ze hebben de gemeente daar nadrukkelijk op gewezen. Maar daar is niets mee gedaan. Ze voelen zich niet serieus genomen “en de gemeente laat zich niet zien.”
De procedures zijn netjes gevolgd. Dus het kan!
Wim Timmermans